Här är det flickor i förskoleklassen som visar upp saker.
Emma visar en leksaks-kackerlacka. Agnes visade en glasbit hon hittat.
Maja visade en räv. Maria visade ett par skor.
Skolan hade ”Visa vad du kan”.
Då kan de som vill visa upp någon talang för hela skolan. Vi hade flera barn från Enen som var med och de var så modiga och duktiga som vågade stå inför hela skolan och visade sina talanger. Rasmus dansade till ”Begging”, Maja och Olga dansade till ”Jalla dansa sawa” och Ebba och Märtha dansade till ”Naus” .
Ursäkta för de suddiga bilderna.
Ettorna har jobbat vidare med NTA och nu arbetat med vätskor. Vi har fått undersöka (titta, lukta och känna) några olika vätskor och försökt hitta likheter och olikheter. Vi har hällt droppar på olika sorters papper och sett hur dropparna har sett ut och hur de har reagerat när man har vippat på pappret. Vi har lärt oss två nya ord: viskositet =anger hur trögflytande en vätska är och fluiditet = anger hur lättflytande en vätska är. Vi konstaterade att vatten har hög fluiditet och att lim har hög viskositet. Detta visade ju sig tydligt när de olika vätskedropparna fick rinna på ett vaxat papper. Sedan hade vi även matolja och schampo som vi undersökte. Vi hade en liten mängd vätska i en plastpåse och såg att vätskorna kunde forma sig efter hur man höll påsen. När vi kom till sista delan av vårt NTA provade vi att blanda olika vätskor med vatten. Först fick barnen ställa en hypotes på vad de trodde skulle hända när de blandade vätskorna och sedan provade de. Vi tittade på hur olika de blandade sig.
Barnen har tyckt det har varit roligt att göra dessa olika experiment med fasta föremål och flytande vätskor. De har lärt sig en hel del och fått träna på att sätta ord på det som händer och även övat på att samarbeta.
När det var killarna i ettan som fick visa upp var det bara en den här gången och det var Erik som visade en bok om rymden.
Förskoleklassbarnen har också fått en NTA-låda att arbeta med och deras tema heter: Jämföra och mäta.
Vi började med att rita av våra ansikten och sedan titta, jämföra och prata om vad som är lika men kanske ändå olika. Det är ju lite konstigt att vi alla har två ögon, en näsa, en mun, en haka, två kinder osv. men ändå ser vi så olika ut!
Vi har även pratat om längden på våra kroppar och jämfört oss. Vi har ställt oss på ett led från den kortaste till den längste, eller tvärtom hur man nu vill se det.
Nästa uppdrag vi skulle göra var att rita av konturerna på våra kroppar. Vi arbetade två och två och hjälptes åt att rita. Att klippa i linjen sedan kan vara lite svårt så det gällde att hålla tungan rätt i mun, men det gick bra. Nu hänger det många kroppar på nästan alla väggar vi har!